Generic selectors
Cautare exacta
Cauta in titlu
Cauta in continut
Post Type Selectors
Filtru Categorie
5779
5780
5781
5782
5783
Alte Publicatii
Anunt
Din Tanach
Israel
Pericopa săptămânii
Sărbători
Stiri
Termeni

Șabat Mevarchim – un Șabat festiv o dată pe lună

Publicat: ianuarie 3, 2019
de Prof. Asher Shafrir
image_pdfimage_print

Șabat Mevarchim (binecuvântăm) este Șabatul dinainte de Roș Hodeș în care se anunță ziua în care va cădea Roș Hodeș în săptămâna următoare. Ea este celebrată  în sinagogă printr-o rugăciune specială, care se numește la așkenazim ”Birkat Hachodeș” („binecuvântarea lunii”). În această rugăciune noi solicităm lui HaȘem ca luna care vine să fie bună pentru noi toți. Ea are caracter solemn, astfel încât tradiția cere ca oamenii să stea în picioare, obicei păstrat până astăzi încă din antichitate, când Bet Din a Sanhedrinului făcea Kiduș Hachodeș, cu oamenii stând în picioare. O singură lună nu se face Birkat Hachodeș și asta este luna Tișrei din cauză că Roș Hodeș Tișrei este și Roș Hașana, și fiindcă toți știu asta, nu este nevoie să se anunțe.

Există, însă, un midraș care vorbește despre  încă un motiv pentru care este indicat să nu se anunțe explicit iminența sosirii sărbătorii: acela ca Satan să nu afle la rândul lui acest lucru și să strice sărbătoarea de Roș Hașana. Sunt și comunități care nu acceptă dezvăluirea nici de Roș Hodeș Av, fiindcă este o lună de por'anut, adică catastrofe פורענות. Așa cum vom detalia în continuare, în multe locuri se anunță și ora la care se reînnoiește luna, care se numește Molad. Asta este important ca să știm de când și până când se spune Kiduș HaLevana (binecuvântarea lunii).

Rugăciunea începe cu ”Yehi rațon” care este rugăciunea lui Rav (sec. 2-3 e.n.), care este unul din cei mai mari amoraim, printre ultimii tanaim și primii amoraim din Babilon. A învățat la Rabi Yehuda Hanasi și a înființat marea yeșiva din Sura. La începutul acestei rugăciuni au adăugat următoarea frază שתחדש עלינו את החודש הזה לטובה ולברכה  ”să reînnoiești această lună spre bine și binecuvântare”. Sursa acestei rugăciuni poate fi găsită în Talmud, tractatul Brachot  16:b. În rugăciunea asta noi cerem lui Kadoș Baruch Hu ca luna viitoare să ne dea ”credință, sănătate, bunăstare și prosperitate” פרנסהבריאותיראת שמים. De asemenea, îi cerem mântuire גאולה și, în consecință într-o serie de  comunități se anunță ”nașterea” lunii, adică ora exactă când va fi luna nouă. După aceea se anunță ziua sau zilele în care va fi Roș Hodeș (unele sunt de o zi și altele de două zile, depinde de numărul de zile ale lunii precedente), ținând în mână Torau (care a fost scoasă la citire). De obicei se stă în picioare, în amintirea acelui antic Kiduș Hahodeș în fața Bet Din a Sanhedrinului., despre care deja am amintit. Nu se spune Av Harahamim în comunitățile în care se spune de obicei în fiecare Șabat, în afară de trei luni pe an în care se spune (Iyyar, Sivan și Av).

Este bine să încheiem amintindune că Kiduș Hahodeș este prima mițva din cele 613 pe care poporul evreu l-a primit încă în Egipt: ”Această lună va fi pentru voi începutul lunilor, ea va fi pentru voi întâna lună a anilor” (Exod 12:2). Aceasta este porunca dată evreilor să sfințească Roș Hodeș conform Molad Hayareah, adică a noii luni.

 

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram