Generic selectors
Cautare exacta
Cauta in titlu
Cauta in continut
Post Type Selectors
Filtru Categorie
5779
5780
5781
5782
5783
Alte Publicatii
Anunt
Din Tanach
Israel
Pericopa săptămânii
Sărbători
Stiri
Termeni

Pericopa Toldot – Câți ani a avut Rivka când s-a măritat?

Publicat: noiembrie 8, 2018
de Prof. Asher Shafrir
image_pdfimage_print

În pericopa Hayei Sara am găsit toate datele importante din viața lui Yițhak, în afară de una: vârsta la care s-a însurat. Pericopa săptămânii începe cu referirea precisă la vârsta la care s-a căsătorit, o vârstă extrem de înaintată pentru  timpurile  acelea și anume patruzeci de ani. Ceea ce lipsește, însă,  și  aici, este  vârsta miresei. Dar după cum știm, ceea ce lipsește din Tora este completat de midraș. Ceea ce știm despre mireasă din Tora apare în Geneza 24:16: ”Fecioara este o virgină care arată foarte bine.” Cu toate acestea, în mod surprinzător, în midrașul Psikta Zutra (Lekah Tov), Geneza 24 scrie: ”Când a fost  akeda, adică sacrificiul lui Yițhak, el avea 37 de ani. După ce s-a întors Avraham de pe muntele Moriah, a murit Sara și i s-a spus lui Avraham că s-a născut Rivka”. Asta înseamnă că Rivka avea trei ani când s-a măritat. Rași s-a bazat pe midrașul ăsta în comentariul lui care a fost acceptat de mulți discipoli. Mulți comentatori și înțelepți au căzut pe gânduri,  întrebându-se cum a putut Rivka să facă toate acele munci descrise în Tora (cum ar fi  să scoată apă din izvor și să adape cămilele) la vârsta asta !

În Talmud, tractatul Yevamot 59a, apare o dispută de halacha despre vârsta la care trebuie Cohen Gadol să ia o fată ca soție și se pune întrebarea care este vârsta la care o fată este descrisă ca virgină și femeie în același timp. Calitatea  de femeie, privită separat de cea de virgină implică o vârstă mai mare în timp ce calitatea de  virgină presupune o vârstă mai mică. Concluzia lor este că este vorba despre o fată care nu mai este mică dar încă nu este adultă și se numește fecioară. Hazal se bazează pe versetul nostru ”Fecioara este o virgină care arată bine și nimeni nu s-a atins încă de ea.” Explicația asta este baza comentariului lui Rași la versetul ”S-o chemăm pe fecioară și s-o întrebăm pe ea.” Și de aici Rași ajunge la concluzia că nu mărităm o fată fără să-i cerem părerea.

Mulți comentatori care nu sunt de acord cu părerea lui Rași despre vârsta fetei, se bazează pe alte midrașim. Acestea spun că vârsta ei când s-a măritat era 14. Ei ajung la socoteala asta numărând invers, nu de la naștere ci de la moarte. În Midraș Hagadol, parașat Toldot 25:20 scrie că Rivka avea 14 ani când s-a măritat. Asta fiindcă a murit la vârsta de 133 de ani, la fel ca și Kehat. A fost sterilă 20 de ani, apoi Yaakov, când a ajuns la Lavan, după soție avea 77 de ani, a stat acolo 20 de ani și a mai făcut pe drumul înapoi 2 ani. Adică el avea 99 de ani când a murit Rivka și după asta ea avea 14  ani când s-a măritat: 133 – 99 = 34 când a născut gemenii, 34 – 20 cât a fost sterilă = 14 ani când s-a măritat.

Bineînțeles că apar multe întrebări aici, printre ele cum rezolvăm problema celor două specimene de calcul  diferite și modul în care  au ajuns înțelepții la rezultatul  de 3 ani, care nu se potrivește cu calculul bazat pe Rivka. Mulți spun că adevărata cauză a erorii de calcul este vârsta descrisă a lui Yițhak când a avut loc akeda . Mulți cred că dacă s-ar fi căsătorit la 3 ani înainte să respire ceva din atmosfera casei părintești care era de înșelăciune și minciună, nu ar fi fost în stare să sugereze băiatului ei iubit, Yaakov, să înșele în legătură cu vârsta de prim născut între cei doi frați gemeni, ca el să primească binecuvântarea lui Yițhak. Și ce se va întâmpla cu cel care va fi binecuvântat ea știa din spusele Hakadoș Baruch Hu.

”HAȘEM i-a spus: două națiuni sunt în pântecele tale și două popoare vor ieși dinăuntrul tău, un popor va fi mai puternic ca celălalt popor, iar cel mare îi va sluji celui mai mic” (Geneza 25:23).

 

 

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram