Generic selectors
Cautare exacta
Cauta in titlu
Cauta in continut
Post Type Selectors
Filtru Categorie
5779
5780
5781
5782
5783
Alte Publicatii
Anunt
Din Tanach
Israel
Pericopa săptămânii
Sărbători
Stiri
Termeni

Haftara

Publicat: august 29, 2018
de Prof. Asher Shafrir
image_pdfimage_print

Haftara הפטרה este un fragment dintr-una din cărțile Profeților care se citește în fiecare Șabat, după citirea pericopei din Tora. Cel care este invitat să citească Haftaraua citește înainte o mică porțiune de la sfârșitul pericopei săptămânale.

Subiectul fiecărei Haftara are legătură cu subiectul principal al pericopei în majoritatea săptămânilor (cam 80%). În câteva săptămâni, spre sfârșitul anului evreiesc și de sărbători, subiectul Haftaralei este diferit și adaptat la altele.

Cel care este chemat să citească Haftaraua se numește Maftir. Este o cinste deosebită să fii chemat astfel Cu acest prilej, se citește dintr-o carte de Tanach și nu din sul, ca pericopa, dar respectând  toate semnele de intonație și regulile  de interpretare muzicală.

La o mare parte din comunitățile evreiești, băiatul ajuns „Bar Mițva” este chemat la Tora și citește Haftaraua acelei săptămâni.

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram