1

Pericopa

Pericopa săptămânii este un fragment din Tora care este împărțit la rândul său în 54 de porțiuni, care în ebraică se numesc Parașat Hașavua פרשת השבוע ,ceea ce înseamnă Pericopa săptămânii. Asta dă posibilitatea ca în fiecare săptămână să se citească o porțiune. Ciclul de un an se stabilește după calendarul evreiesc și începe toamna, de sărbătoarea numită Simhat Tora și se termină în aceeași zi, anul viitor. În anii în care textele sunt mai scurte ele se pot uni, iar  în anumite săptămâni se pot citi două pericope deodată.

Tradiția de a citi fragmente din Tora a început încă din perioada celui de al doilea Templu, iar actualul mod în care citim aceste texte datează din secolele 3-6 e.n.

În zilele de sărbătoare, chiar dacă cad de Șabat, se întrerupe ciclul și citim fragmente din alte pericope, care au legătură cu sărbătoarea.

Fiecare pericopă este împărțită în șapte părți. Pentru citirea fiecărui fragment  se urcă unul din cei care se roagă  să fie desemnat să citească. Dacă este o sărbătoare de Șabat se împarte în mai puține fragmente..